Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Jaké typy zapojení můžete mít?

Osvětlení interiéru

Vojtěch

O jednoduchém zapojení svítidel či vypínačů již něco málo víte. Je však možné i nějaké další složitější zapojení? Odpověď je ANO.

Schodišťové vypínače 

Jestliže jste se rozhodli pro pořízení některého schodišťového svítidla či svítidla na chodbu nebo do různých větších místností, kde potřebujete na jedné straně rozsvítit a na druhé naopak zhasnout, nastává pro vás otázka, zda je to vůbec možné. Jak vlastně zapojit světlo na dva vypínače? Věřte, že ani tohle není práce pro vás. Zkušený elektrikář však jistě dobře ví jak správně zapojit schodišťový vypínač. Pouze pro představu si můžete prohlédnout schéma zapojení, které by každý zkušený odborník měl znát. Schémat a různých návodů k zapojení schodišťových vypínačů může být více a to hlavně v závislosti na tom, z kolika míst potřebujete svítidlo rozsvítit. Dle toho vypadá i nákres a následné celé zapojení.


             
 

Zapojení dvou svítidel na jeden vypínač 

Kromě informací o tom, jak zapojit schodišťový vypínač, se vám bude hodit také povědomí o tom, že je možné využít zapojení dvou světel na jeden vypínač. A kde vlastně takovýto způsob zapojení využijete? Jako příklad můžeme uvést třeba svítidlo v koupelně, kdy každou polovinou vypínače rozsvítíte jedno svítidlo.
  • První polovinou tedy například svítidlo nad zrcadlem, které používáte při líčení, ranní hygieně a podobně. Většina z vás jistě svítidlo nad zrcadlem má a bez něj si již koupelnu ani nedovede představit. 
  • Druhou polovinu vypínače pak využijete pro hlavní koupelnové svítidlo, tedy například různé stropnice či bodovky, které zde máte.

 

Křížové zapojení 

Podobnou záležitostí, jako je schodišťové zapojení, je zapojení křížové. Zajímá vás i zde, jak zapojit křížový vypínač a k čemu ho vlastně můžete potřebovat? Tento typ zapojení slouží k zapínání či vypínání jednoho obvodu ze tří, ale i více míst. To znamená například v případě, pokud potřebujete některou místnost, například předsíň, obývací pokoj či jinou rozsvítit třeba i z koupelny, kuchyně či ložnice. Velmi často se s tímto zapojením setkáme také v různých komerčních budovách, dílnách či firmách, kde potřebujete osvětlení některé z místností ovládat z více míst.


 

Jak zapojit světlo s čidlem?

Velmi oblíbená jsou také svítidla se senzorem, neboli také svítidla s čidlem. V případě, že jste majiteli svítidla s čidlem, je potřeba si nejprve položit otázku, zda se jedná o tento senzor samostatně či přímo se svítidlem. Každé zapojení je pak trochu jiné. Svítidla s čidlem mohou být umístěna jak do interiéru, tak také do venkovních prostor. Pokud se však bude jednat o exteriérové umístění, je důležité nezapomenout na to, abyste vybrali takové, které splňuje IP krytí právě pro venkovní použití. Do exteriéru nelze zabudovat každé svítidlo, skutečně je potřeba zde dbát na bezpečnostní normy.
       
 
Stejně tak jako u všech ostatních druhů zapojení, opravdu nedoporučujeme zapojovat svítidlo sami vlastními silami. Odborná práce elektrikáře je i zde na místě. Už i kvůli případné reklamaci, která po neodborné manipulaci nemusí být vůbec uznána.

Autor článku:

Vojtěch
Vojtěch Hlavní nákupčí

Vojtěch jakožto hlavní nákupčí fandí designu a neotřelým barevným kombinacím. Kromě toho zná také veškeré technické úskalí svítidel, včetně jejich správné instalace. Pravidelně se proto s vámi o tyto informace dělí formou článků v poradně. Zapojit LED pásek nebo ventilátor už bude hračka.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Copyright © 1993 – 2024 Donoci®. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i