Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0
Nakupte ještě za 500
a dopravu máte ZDARMA.
Kategorie

Monokrystalické a polykrystalické solární panely

Aktuality a oznámení

Lucie

V nabídce solárních panelů se setkáte s jejich dělením na monokrystalické a polykrystalické typy. Ty se liší v technologickém postupu výroby a vzhledu, drobné rozdíly jsou ovšem patrné i v jejich účinnosti.

Solární (fotovoltaické) panely se v souvislosti se složením jednotlivých článků dělí na monokrystalické a polykrystalické. Jejich odlišnosti vychází ze způsobu použití křemíku při výrobě, který je využíván buď v monokrystalické nebo polykrystalické formě. V tomto článku si vysvětlíme základní rozdíly mezi oběma druhy, které jsou nejtypičtějšími zástupci solárních panelů.

Výroba

Klíčový rozdíl mezi oběma druhy spočívá ve výrobě. Zatímco monokrystalický článek se vyrábí tažením monokrystalu z taveniny, a to vyřezáním z jediného kusu (zdroje křemíku). Oproti tomu polykrystalický článek vzniká metodou lisování rozdrceného křemíku, a to z více zdrojů. Oba druhy nesou i rozdílné náklady: výroba je jednodušší a v konečném důsledku i levnější u polykrystalických panelů.

Vzhled

Odlišný proces výroby se promítá i do podoby panelů. Monokrystalický panel je tmavě modrý až černý, a to po celém svém povrchu. Díky tomu, že je zpracován z jednoho kusu do tvaru čtvercových křemíkových destiček, je jeho podoba čistší. U polykrystalického typu jsou při bližším pohledu patrné nepravidelné obrazce v tmavě modré barvě způsobené skládáním z různých zdrojů křemíku. Nepravidelné obrazce u monokrystalických panelů nenajdete.

Účinnost

Monokrystalické panely byly při přímém slunečním záření vyhodnoceny jako ty s vyšší účinností. To se týká především letních měsíců, ve kterých je slunečního svitu nejvíce. Naměřený rozdíl mezi monokrystalickými a polykrystalickými panely je nicméně velmi malý a pohybuje se v rozmezí od 1 do 2 % výkonu.

Polykrystalické panely naopak z výzkumu vzešly jako ty, které při záření difúzním (tedy v době, kdy je slunce schované pod mraky) dokáží lépe využít nepřímého osvitu. Rozdíl mezi oběma druhy je ovšem podobný jako u monokrystalických panelů při přímém záření – dosahuje tedy také v úhrnu „pouze“ kolem 1 až 2 % výkonu.

Jaký typ panelu si vybrat?

Nejprve je nutné říct, že pokud plánujete provozovat panely po celý rok, pak jsou oba druhy panelů v podstatě na stejné úrovni a chybu neuděláte výběrem ani v jednom případě. To je způsobeno především výrazným technologickým posunem monokrystalických panelů. Ty mají v současné době na trhu také větší podíl.

Na druhou stranu, pokud zvažujete využití solárních panelů jen v určitých částech roku, rozdíly se projeví výrazněji. Pokud se je chystáte provozovat v období od jara do podzimu, nepatrně výhodnější jsou monokrystalické panely, a to díky zmíněnému lepšímu pohlcování slunečního záření.

Naopak, pokud je vašim cílem výkonnost panelů i během zimy nebo celoročně, o něco lépe ze srovnání vychází polykrystalické panely.

Obecně platí, že pro co nejlepší výkon solární sestavy jsou důležitější jiné parametry, než volba jednoho ze zmíněných dvou druhů. Soustřeďte se především na kvalitu všech jeho součástek, velikost panelů, kvalitně provedenou kabeláž, pořízení regulátoru, zajištění správného sklonu, orientaci panelů a jejich údržbu.

Nezapomínejte, že na našem e-shopu najdete širokou nabídku solárních panelů, mezi kterými si můžete vybrat přesně podle vašeho přání.


Autor článku:

Lucie
Lucie Marketingový specialista

Lucie je specialistkou marketingu se zájmem o interiérové osvětlení. Pravidelně pro vás chystá články se zaměřením na osvětlení interiéru, nové trendy a především tipy, jak na to, aby byl váš domov útulný a zároveň krásně osvětlený.

Slevy, novinky, inspirace

Přihlaste se k odběru newsletteru a nic vám neuteče.

Zeptejte se na cokoliv

Pavlína

Poradím s výběrem i technickými zádrhely.

515 555 111(Po-Pá, 7-18:00 hod.)

Zeptejte se
 
 
    
  
 
 

Doporučené produkty

Copyright © 1994 – 2024 Donoci, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Info o zpracování osobních údajů. i